Prosjekter

Husmannsplassen Opp og Ned i Askim.

 

Medlemmer av Digitalkameratene har i flere år vært innom husmannsplassen Opp og Ned, og fotografert de gamle bygningene som står på stedet. Som ett resultat av dette har vi kommet i kontakt med Rune Balto Strønes og Liv Jorun Balto Strønes som er stedets eiere i dag.

De ønsker å restaurere de bygninger som er på stedet, og gjenskape den atmosfæren som denne plassen har hatt og har den dag i dag.


Digitalkameratene har etter og ha vært i møte med dagens eiere fått lov å bli med på denne ferden. Med enerett for å kunne dokumentere arbeidet med å bygge opp hovedhuset og låve vil vi kunne vise frem bilder  av selve arbeidet med dette. Vi sitter med ett bildearkiv som viser stedet slik det var før i tiden og slik det er pr i dag.


Digitalkameratene har også fått tillatelse til å bruke stedet ved fremtidige fotoutstillinger og andre aktiviteter i DK`s regi.


Her kommer litt historie og bilder avstedet slik det har vært før og slik det er under oppføring.

Gjenoppbygging av Opp og Ned

 

Det er laftebedriften Stokk og Stein AS fra Lom som har stått for nedplukking og restaurering av de gamle tømmerstokkene. De skal også utføre arbeidet med å lafte opp huset igjen slik det en gang har sett ut. Den 8 Juni 2020 kl 14.00 var de på plass ved husmannsplassen.


Med god hjelp i fra Gustav Bakken i Øyen Transport som med stødig presisjon løftet opp stokkene, og la de på plass kunne tømrer`ne Bjørn Ola Vaagaasarøygard og Rolf Inge Steingard fra Stokk og Stein AS feste stokkene.


Du vil her finne en del bilde av selve oppbyggingen av hovedhuset på stedet.
Bildene er tatt av Yngvar H. Evensen og John Olav Westlie. Du vil også finne noen timelaps videoèr som er tatt av de samme fotografene.

Kilde : Rune Strønes

Disse flinke gutta har gjort jobben med å lafte opp huset på nytt.

 

Fra venstre:
Gustav Bakken ( Øyen Transport , Vinstra ) , Johannes Balto, Rune Birkeland, Rolf Inge Steinsgard ( Stokk og stein AS ) , Rune Balto Strønes ( Eier av stedet ) og Bjørn Ola Vaagaasarøygard fra Stokk og Stein AS ). 


Utrolig effektive karer. Kan anbefales til alle som ønsker restaurering av gamle lafta bygninger.


Kort tid etter at gutta var ferdige, fikk vi den triste beskjeden at Gustav Bakken hadde fått konstantert kreft med spredning i kroppen. Gustav gikk bort den 12 September 2020 så alt for tidlig. Tusen takk for det alt for korte, men veldig hyggelige bekjentskapet Gustav. Håper du jakter på de evige marker. H.I.F

Noen bilder fra 1. dagen

Noen bilder fra 2. dagen